Çayyolu, Ümitköy, Bağlıca, Yaşamkent ve Konutkent merkez olmak üzere Ankara'nın her yerine acil elektrikçi ve nöbetçi elektrikçi hizmeti vermekteyiz.

Ampul Neden Patlıyor, Ampul Neden Yanmaz? Konutkent Elektrikçi.

Ampul Neden Patlıyor, Ampul Neden Yanmaz? Elektrikçi.

Birkaç hafta önce taktığınız ampul yanar mı? Evet anahtarı çevirdiğiniz birkaç hafta önce aldığınız ve değiştirdiğiniz ampul yanmış. Çok sinir bozucu bir durum. Birkaç haftada bir ampulleri değiştirmeye devam etmek pahalı bir süreç. Daha da kötüsü, bazı durumlarda, bahse konu durum potansiyel bir yangın tehlikesine işaret edebilir. İşte bu yüzden ampullerinizin neden yandığını tespit etmek çok önemli.

Olası Nedenler ve Çözümler

Akkor ampullerin yaklaşık bin saatlik yanma süresi vardır. Floresan ampuller ve LED’ler çok daha uzun ömürlüdür Floresanlar 10 bin saate kadar kullanılabilirken LED’ler 25 bin saate kadar kullanılabilir. Ampul tipine bakılmaksızın, ampulleriniz belli bir süre geçmeden patlıyorsa/yanıyorsa araştırma yapma zamanı gelmiştir. Bir ampulün hızlı bir şekilde yanmasının/patlamasının birçok olası sebepleri vardır:

  1. Güç kaynağı voltajı çok yüksek olabilir.
  2. Ampuller gevşek veya yanlış bağlanmış olabilir.
  3. Aşırı titreşimler flamentin kırılmasına neden olabilir.
  4. Yanlış türde bir ampul kullanıyor olabilirsiniz.
  5. Gömme aydınlatmadaki yalıtım aşırı ısınmaya neden olabilir.
  6. Ampul, bağlı olduğu dimmer anahtarına uyumlu olmayabilir.
  7. Armatür kablosu gevşek olabilir.

1. Güç Kaynağı Voltajı Çok Yüksek

Evinize veya işyerinize gelen voltaj değeri ampulün ihtiyacı olan voltaj değerinden fazla olursa ampul daha parlak yanacak fakat daha erken patlayacaktır. Prizin voltaj değerinin ampul voltaj değeriyle uyumlu olduğunu da kontrol etmek gerekir.

Evinizde voltmetre varsa prizi kontrol ederek voltajı ölçebilirsiniz. Eğer değer konutlar için 220 volttan fazla ise elektrik beslemelerini kontrol etmek için bir elektrikçiye başvurmada yarar vardır.

2. Yanlış Bağlanmış Ampuller

Gevşek veya yanlış bağlanmış bir ampul, aralıklı voltaj nedeniyle daha hızlı yanar. Böyle bir durumda titrediğini fark edebilirsiniz. Ampulün sokete doğru şekilde monte edildiğinden emin olun; gevşekse ampulü iyice oturana kadar çevirin.

Öte yandan, çok sıkı bir şekilde takılan ampuller, soketin altındaki ampule güç taşıyan küçük bir metal tırnak olan soket tırnağına zarar verebilir. Eğer soket tırnakları esnemişse elektriği kesin ve tırnağı hafifçe dışarı veya yukarı doğru bükmek için plastik veya ahşap bir parça kullanın, böylece ampul tam temas edebilir.

Bazı ampul markalarında, ampulün tabanında soket tırnağına tam olarak bağlanacak kadar lehim bulunmaz; bu da kıvılcım çıkmasına ve ampulün ömrünün azalmasına neden olabilir. İdeal olarak, tırnak ve ampul lehimi kabaca aynı boyutta olmalı ve ikisi arasında iyi bir bağlantı sağlanmalıdır. Durum böyle değilse, ampul markalarını değiştirmeyi deneyin.

3. Aşırı Titreşim

Özellikle iş yerlerinde aşırı titreşimler veya sarsılmalar, akkor ampullerin erken yanmasına neden olabilir. Işık ayrıca gevşemiş bağlantılar nedeniyle titreyerek yanabilir. Söz konusu ampulleri titreşimden etkilenmeyecek bir noktaya taşımak veya LED ampul ile değiştirmek problemi çözebilir.

4. Yanlış Ampul Kullanımı

Örneğin, bir lamba azami 60 watt olarak derecelendirilmişse, siz ise 120 wattlık bir ampul yerleştirdiyseniz bu aşırı ısıya neden olur, ampulün ömrünü kısaltır ve hatta yangına neden olabilir. Bunu önlemek için, ampulün watt değerinin armatürün azami watt değerini aşmadığından emin olun. LED ampuller diğer ampul türlerinden çok daha az güç kullanır, bu nedenle daha parlak ve daha verimli aydınlatmanın tadını çıkarmak için LED’e geçiş yapmayı değerlendirin. Diğer bir sebep, kullandığınız ampul kullanılan yere uygun olmayabilir. Örneğin, LED ampuller, hareket sensörlü veya banyolarda olduğu gibi gün boyunca sık sık açma/kapama yapılan aydınlatma armatürlerine daha uygundur. Floresanlar bu tür kullanıma çok uygun değildir, çünkü onları açıp kapatmak elektrotlarını bozar ve ampulün ömrünü önemli ölçüde azaltır.

5. Sıva Altı Aydınlatma

Aydınlatma armatürleri genellikle tavanın içine monte edilir. Yeni modeller genellikle yalıtılmış şekilde tasarlanabilir ancak yalıtım gövdeye çok yakın olduğunda veya eski gömme aydınlatma armatürleri kullanıldığında aşırı ısınma meydana gelebilir. Bazı armatürler aşırı ısındığında otomatik olarak kapanacak şekilde tasarlanmıştır. Diğer durumlarda, ampuller titreyebilir ve erkenden yanabilir. Bu durum aynı zamanda yangın riski de doğurur. En iyi çözüm, yalıtımlı armatürleri kullanmaktır.

6. Uyumsuz Dimmer Anahtarı

Akkor ampuller daha eski anahtarlarla kullanılmak üzere üretilmiştir. Bunların Floresan veya LED ampullerle kullanılması ampul veya devreye zarar verebilir. Ayrıca, tüm yeni ampuller eski anahtarlarla uyumlu değildir. Dimmer anahtarınınız ve ampulünüzün birbiriyle uyumlu olduğundan emin olun.

7. Gevşek Kablolama veya Bağlantı Sorunları

Elektrik devresinde gevşek bağlantılar ampullerin daha hızlı yanmasına neden olabilir. Başka bir potansiyel sorun soketin korozyona uğramış kontaklarıdır. Her iki durumda da, ampule gelen güç kesik kesik olduğu için, sanki düğmeyi tekrar tekrar açıp kapatıyormuş gibi olursunuz.

Hızlı bir şekilde yanan bir ampul basit bir problemden fazlası olabilir. Sorunu çözmek için yazımızda belirttiğimiz çözüm yolları sonuca ulaşmaz ise bizimle iletişime geçebilirsiniz (0554 194 06 46) Size en yakın çankaya elektrikçimizi yönlendirelim. Kibar çukurambar elektrikçilerimiz sorularınızı cevaplamaya ve tüm elektrik ihtiyaçlarınızı karşılamaya hazırdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir